Houten tuinmeubelen: Hip & Duurzaam! – Info & Tips

Tegenwoordig is er een enorm aanbod in verschillende materialen als het gaat om tuinmeubelen. Zo is het goedkoopste materiaal kunststof zeer weersbestendig, maar ook een andere vorm van kunststof, genaamd wicker, wordt veel gebruikt. Wicker geeft weer een wat luxere uitstraling dan het ‘standaard’ kunststof. Ook metaal wordt gebruikt, maar misschien wel het allermooist zijn houten tuinmeubelen! Wij gaan je wat meer vertellen over de verschillende soorten hout, de soorten tuinmeubels en waarom hout in je tuin helemaal hip is én ook nog duurzaam.

Houten tuinmeubelen

Hout is toepasbaar in allerlei vormen van tuinmeubelen en bijbehorende accessoires. Denk hierbij aan een tuintafel met tuinstoelen of een steigerhouten loungebank. Ook een ligstoel kan van hout gemaakt worden, waarbij er vaak een dik kussen op wordt gelegd. Verder zijn natuurlijk de welbekende houten tuinbankjes een echte ‘all-time favourite’. Iets wat je vaak in een park ziet is een picknicktafel. Dit is ook erg leuk als je een grote tuin hebt. Heb je kinderen? Dan is een kinder picknicktafel ook erg leuk! 

Soorten tuinhout

Er zijn veel verschillende houtsoorten in omloop, met ieder hun eigen prijsklasse en levensduur. Hier geldt over het algemeen hoe goedkoper het hout, hoe korter de levensduur. Natuurlijk is het wel mogelijk om de levensduur van houtsoorten zoals vuren- en grenenhout. Via Wesa Tuinhout vind je alle informatie over tuinhouten en de toepassingen ervan.

Dit wordt gedaan door het impregneren van het hout, waardoor het beter tegen weersinvloeden kan. Het gaat ook minder snel rotten of schimmelen, waardoor het de levensduur tot wel 15 jaar verlengd.

Ook houtolie en beits zorgen ervoor dat het hout weerbestendig en UV-werend wordt. Vaak wordt er echter gekozen voor hardhout of douglashout voor tuinmeubelen en bijvoorbeeld houten overkappingen. Douglashout is heel populair en heeft een levensduur 10 tot 15 jaar. Een hardhout soort zoals teakhout heeft een minimale levensduur van 30 jaar en is daardoor zeer duurzaam. Dat hout komt uit Brazilië, Indonesië en Afrika en heeft vaak een roodbruine kleur.

Waarom houten tuinmeubelen

Doordat er veel keuze is in materialen en soorten, is het soms lastig om te bedenken wat je nu graag in je tuin of op je balkon wilt hebben. Hoewel kunststof en metalen tuinmeubels prijstechnisch een stuk interessanter zijn dan hout, geeft het toch een hele andere uitstraling. De goedkopere materialen, zoals aluminium en kunststof kunnen in de zomer erg heet worden en voelen koud aan in de winter, waardoor je er altijd tuinkussens op dient te hebben. Toch is de uitstraling erg koel, terwijl de warme kleur van hout direct je tuin of balkon en fijnere uitstraling geeft. Buiten het warmere uiterlijk zijn houten tuinmeubelen ook nog eens helemaal hip! Je hebt ze in allerlei vormen en maten, maar de houten loungebanken zijn toch wel het meest populair. Leg er een mooi, dik kussen op en je bent helemaal klaar voor de zomer!

Buiten het uiterlijk is het grote voordeel aan hout dat het erg duurzaam is. Zeker tegenover de levensduur van kunststof tuinmeubels, die een stuk minder lang is én ook niet te repareren is. Afhankelijk van de houtsoort en de behandeling, kan een houten tuinmeubel tot wel 30 jaar meegaan. Zo weet je zeker dat je lang van je tuinmeubelen kan genieten!